Nedavne publikacije Vikiliksa, tzv. "duvača u pištaljku" vebsajta, podstakle su žučnu raspravu o tajnosti vladinih informacija i pravu građana na pristup informacijama. Ova rasprava se pretvorila u napad na pravo posrednika da objavljuju istinite informacije.

Budite sigurni – ovo je mnogo više od Vikiliksa. Uklanjanje sajtova kao što je Vikiliks veoma je ozbiljan napad na slobodu izražavanja.

U SAD, izdavači imaju osnovno pravo da štampaju istinite političke informacije. Ne manje važno, Internet korisnici imaju osnovno pravo da čitaju te informacije i da izraze svoje mišljenje o tome. Širom sveta, ove vrednosti kodifikovane su u zakonima mnogih zemalja i uključene su u članu 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima:

Svako ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, što obuhvata i pravo da ne bude uznemiravan zbog svog mišljenja, kao i pravo da traži, prima i širi obaveštenja i ideje bilo kojim sredstvima i bez obzira na granice.

Nažalost, ove vrednosti su snažne samo koliko je snažna i volja da se te vrednosti podrže. Kada pojedinci ili preduzeća odluče da okrenu leđa zaštiti govora, svi gubimo. Ključ uspeha participativne vlade jeste obrazovano biračko telo.
Već vidimo reakciju na nedavne događaje. Vlade širom sveta predlažu zakone koji bi ozbiljno ograničili naše pravo na slobodu izražavanja. U SAD, zakonodavci su brzopleto predložili zakon kojim bi ugrozili mnoge novinske agencije. Nažalost, očekujemo istu reakciju i u drugim zemljama tokom narednih nedelja i meseci.

Sada je vreme da se zauzmemo za svoja prava. Pridružite se EFF-u i usprotivite se Internet cenzuri. Evo par stvari koje možete da uradite sada i pokažete da vam je stalo:

  • Preuzmite EFF Bez cenzure dugme i stavite na svoj vebsajt i sajt društvenih mreža koje koristite
  • Zamenite svoj avatar na društvenim mrežama koje koristite sa EFF Bez cenzure slikom
  • Pridružite se EFF Twibbon kampanji
  • Postanite član EFF-a i pomozite nam da nastavimo da se borimo za vaša prava.

Govorite Protiv Cenzure:

Pridružite se kampanji. Stavite EFF "Bez cenzure" dugme na vidno mesto i zauzmite se za slobodu izražavanja.
Na Tviteru Učestvujte u našoj Twibbon kampanji i zamenite svoj avatar sa EFF Bez cenzure dugmetom
Na Fejsbuku Zamenite svoju profil sliku sa EFF Bez cenzure dugmetom
Na blogu ili vebsajtu Nalepite sledeći kod u vaš blog ili vebsajt šablon da izrazite svoju podršku slobodi izražavanja

Translated by Masa Kojic